Meerdere foto's (of afbeeldingen) automatisch verkleinen naar een kleiner formaat? Dit is een behoefte die je bijvoorbeeld kunt hebben nadat je terug bent gekomen van je vakantie en meer dan 1000 digitale foto's hebt gemaakt.

Wanneer je je digitale foto's op een USB stick wilt plaatsen, of per e-mail wilt versturen, dan zijn de originele foto's (tenminste bij alle hedendaagse digitale camera's) vaak te groot om direct te gebruiken. Je kan daarom een programma als Photoshop of Windows Viewer gebruiken om de foto te verkleinen naar een kleine afmeting. Alleen, wanneer het meer dan 100 foto's betreft zal dit veel teveel tijd in beslag nemen. En gelukkig kan het automatisch verkleinen van foto's of plaatjes sneller en gemakkelijker.

Gebruik Picture Resizer! Dit is een gratis programma van RW-Designer. Dit is een zeer gemakklijk programma om afbeeldingen te verkleinen (of vergroten) naar een zelf in te stellen formaat. Hieronder wordt in een paar stappen uitgelegd hoe je een map met foto's kan verkleinen naar een formaat van maximaal 800 pixels breed of hoog (afhankelijk van wat je lange zijde is).

  1. Open een Windows Verkenner en navigeer naar de locatie waar zich de foto mappen bevinden
  2. Download Picture Resizer en plaats deze in de hoofdmap van de foto-mappen
  3. Sleep de gewenste folder met foto's op het programma-icoon (zie afbeelding hieronder)

Dat is alles. Nu worden al je afbeeldingen aangepast naar naar de standaard afmetingen van het programma.

Standaardconfiguratie wijzigen? 
Stel je wilt al jouw foto's maximaal 800 pixels breed hebben? Hiervoor gebruik je de configuratie wizard op de website van het programma (link).
Doorloop de 'Renaming wizard' en stel deze in zoals hieronder afgebeeld.

 

Belangrijk: wanneer je klaar bent met je 'configuratie', dan moet je de bestandsnaam van het programma hernoemen naar de, door de wizard, voorgestelde naam. Hierdoor weet het programma naar welk formaat de afbeeldingen geconverteerd moeten worden.

Lees voor meer informatie, de informatie op de website van rw-designer.com.